Sporcular nasıl beslenir?
0

16.02.2022

Sporcular nasıl beslenir?






+ Merhaba herkese, bugün Türkiye’nin en hızlı koÅŸan adamıyla bir aradayız. Sevgili Üzeyir ile birlikteyiz. Milli atlet mi diyelim, maratoncu mu diyelim, ne diyelim, seni nasıl tanımlayalım, nasıl anlatalım?

– Merhabalar, bütün tanımlara uyabilir aslında çünkü yaptığım bütün branÅŸlara hitap ediyor bu. Milli sporcuyum, maratoncuyum, sporcuyum, “kaçan adam” diyorlar, “koÅŸan adam” diyorlar her türlü tabir oturuyor çünkü iÅŸim koÅŸuyla ilgili olduÄŸu için.

+ Peki bu muazzam performans için muazzam çalışma disiplini gerekiyor deÄŸil mi?
– Kesinlikle bizim iÅŸimizde disiplin olmazsa olmaz. Plan olmazsa olmaz, zaten bunlar olmadığında iyi sporcu olamıyorsun, bu düzeye gelemiyorsun. Ä°pin ucunu kaçırdığın an sakatlık veya performans düÅŸüklüÄŸü burdayım diyor.

+Mükemmel baÅŸarı için içinde bulunduÄŸumuz mükemmel vücudu da en iyi ÅŸekilde kullanmak gerekiyor, dolayısıyla ona çok iyi bakmak gerekiyor. Siz nasıl bakıyorsunuz?
– Kesinlikle, sesin ne kadar yüksek olursa yankın da o kadar iyi gelir. Kendi vücuduna nasıl bakabiliyorsan, vücut da sana o ÅŸekil verebiliyor. Uykun çok iyi olmak zorunda, beslenme olmazsa olmazın ve saatlerini kaçırmaman lazım ve inanıyorsan yaptığın iÅŸe baÅŸarı zaten kendisi geliyor.

+ Çok düzenli ve istikrarlı olması gerekiyor ve galiba bu yarış takvimi ve dönemsel mevsimsel bir ÅŸey deÄŸil bunu hayat biçimi olarak düÅŸünmek ve buna göre yaÅŸamak lazım deÄŸil mi, özellikle beslenme kısmında?

-Kesinlikle, beslenme ve antrenman ÅŸart. Bizim iÅŸimiz doÄŸayla. Çünkü yazın sıcağında, kışın soÄŸuÄŸunda, nankör bir spor yaptığımız için her gün bunu tekrarlamamız lazım ve bunun için ne kadar kaliteli beslenirsen o kadar kaliteli antrenman çıkarırsın ve ikisini birleÅŸtirdiÄŸin zaman %50 %50 o zaman baÅŸarı geliyor.

+Nasıl tanımlıyorsunuz kaliteli beslenmeyi, nedir kaliteli beslenme sizce?
–  Kaliteli beslenme için ÅŸunu söyleyeyim, bir insanın alabileceÄŸi günlük maksimum kalori ve protein iÅŸte karbonhidrat vs bellidir. Bizim bunun için en doÄŸal hangisi, vücut için en az yıkım yapabilecek hangisi, hangisi bizim vücudumuzu daha çabuk toparlayabilir, depoları doldurabiliriz onun için gerekirse zaman zaman diyetisyenlerle çalışıyoruz, gerekirse kendi sırtımızı kendimiz kaşıyıp belirli kiÅŸilerin biyografilerini makalelerini araÅŸtırıp belli yerleri takip edip kendimize uyarlıyoruz. Birazcık kendi masalımızı kendimiz yazıyoruz.

+Kaliteli beslenmede merak ettiÄŸim bir ÅŸey var, mesela farklı beslenme gruplarının miktarlarının ayarlanması, kaynaklarının seçilmesi, bunu siz yapıyorsunuz ya da diyetisyeninizle birlikte yapıyorsunuz.
– Kesinlikle, diyetisyenin olmadığı yerlerde, örneÄŸin Afrika kampını örnek vereyim, gidiyorum ben etin en tazesi neresi, koyunu gerekirse kendim alıp kendim kestiriyorum ve dolaplarıma öÄŸün öÄŸün alabileceÄŸim maksimum miktarlara göre ayırıyorum. Protein sindirimi biraz daha fazla olduÄŸu için karaciÄŸeri biraz daha fazla yoruyor. Bizim amacımız yarışa en temiz nasıl çıkabiliriz. En rahat en free nasıl çıkabiliriz diye. Eti kesiyoruz biraz, ete yakın ne var, tavuk veya baklagil tarzı. Proteini biraz öyle almaya çalışıyoruz ki sindirimi fazla olsun.

+ Akıllı gıdalarla beslenmeniz gerekiyor o zaman, yani miktarından protein miktarından kendi miktarından bağımsız aslında verimli vücuda çok verimli olması gereken gıdalardan bahsediyoruz. Kendimize yakışanı aramaya çalışıyoruz.
– Kesinlikle bunu deneme yanılma yoluyla yapmaya çalışıyoruz. Sistem belli. Ä°ÅŸte yıkımı önlemek için sonrasında protein alıyoruz ya veya iÅŸte öncesinde karbonhidrat ama hangi karbonhidrat bana iyi geliyor onu bilmem lazım, hangisi iyiyse onu seçiyorum kendime onu kullanıyorum çünkü bizler risk almıyoruz çünkü deneye deneye yapıyoruz bunu antrenmanlarda riski sadece antrenmanda alıyoruz yarış için risk bizim için kötü.



'Sporcular Neden Farklı Beslenmeli' konusunda Dr. Dyt. Aslı Devrim Lanpir ile gerçekleÅŸtirdiÄŸimiz röportaj videoları:




 

İlgili Ürünler